Şayet bir freelancer yahut üniversite öğrencisiyle çalışmıyorsanız, bütçeler yüksek; burası ok. Buradaki asıl olay, şartlarınız gereği (sermayeniz, bilginiz, motivasyonunuz, dayanma gücünüz, deneyiminiz, iş gücünüz vs) sizin SEO çalışmasına ne zaman ve hangi bütçeyle başlamanız gerektiğine karar verebilmekte bence.
Bilhassa son dönemde, yurt dışı odaklı projelerin arama motoru optimizasyonu için çokça talep almaya başladım. Hemen hepsi startup; yani sıklıkla bütçeleri kısıtlı, motivasyonları pamuk ipliğinde projeler. SEO yapmaları gerektiği söylenmiş; niyetliler; ama hem rakamlardan bihaberler, hem de kimseye güvenemedikleri için sektörü araştırıyorlar.
Hepsine aynı cevabı veriyorum: Yurt dışı SEO çalışmaları gerçekten pahalıdır; kısa vadeli sonuç alamazsınız. Ve sizin şuan ihtiyacınız olan şey uzun vadeli yatırım değil; motivasyon ve inanç sadece.
Nefesiniz sınırlı, SEO\’dan net sonuçlar görmeye başlayacağınız 1 sene sonrasını görüp göremeyeceğiniz dahi şüpheli.. Önce performans pazarlamasıyla net para kazanmaya başlayın, çarklarınız dönsün, özgüveniniz artsın, temel satılabilirlik testlerinizi yapın; SEO\’ya daha sonra, kazandığınızdan yahut aldığınız yatırımdan aktararak başlarsınız. Paranızı (kıt kaynakları) en verimli (cost-effective) şekilde kullanın.
Türkiye lokasyon için biraz daha esnek cevap verebiliyorum; zira maliyetler burada çok daha makul. Ama crossborder satış için, her hedef pazara ayrı ayrı SEO yapmak, inanın düşündüğünüzden de büyük iş.. (Allah aşkına hedef pazar tespiti yapmadan, hurraaa dalmayın şu yurt dışı işine… Amazon enayi miydi de onca sene bekledi Türkiye\’de satışa başlamak için)
Organik trafiğin meyvelerini yiyemeden batan, motivasyonunu kaybeden o kadar çok proje tanıyorum ki…. O paraya-harcadığınız ümide/zamana düşündüğünüzden de çok ihtiyacınız var/olacak.
Hizmeti satana laf söylemek ne kadar doğru; yahut bir danışman yani süreçten para kazanacak kişi olarak \’şimdi değil, hazır değilsin\’ demek ne kadar akıllıca çok emin değilim.. Elbet benim de dalgalanıyor zihnimde \’enayi misin?\’ sorusu ve \’senden satışçı olmaz\’ tespiti; lakin, yine sorulsa yine yine aynı cevabı veririm.
Şayet dert büyümek değil, para kazanmaksa: Önce satabilirliğinizi görün, para kazanmaya başlayın, motivasyonunuz artsın; SEO\’ya sonra odaklanın.. Odaklanırken de önce on-page tarafı kuvvetlendirin, oyunu kuralına göre oynayın; spider\’ları sevin, iyi misafir edin sitenizde.. Ama bunu yaparken de, yeri göğü makalelerle doldurup, site hızına-crawl budget\’lara vs takılı kalıp off-page tarafı zinhar ihmal etmeyin. (Elma septi gibi düşünün; sepetin dibi delikse yukarıdan elma koymanın anlamı olmayacaktır. Ama yukarıdan elma koymazsanız, dibinin sağlam olmasının da bir espirisi yok.)