Moda Odaklı E-ticaret Projelerinde Cross Sell Yapısı & Kombin Sistemi

Moda odaklı e-ticaret projeleri için olmazsa olmaz satış methodlarından biri de cross-sell yapısıdır. Daha önce up-selling satış sisteminden bahsetmiştim hatırlarsınız; cross-sale ise, satın almaya niyetlenilen ürünün bir ek fonksiyonlusunu/faydayı önermeye değil, sepete eklenmek üzere, ilgilenme potansiyelinizin yüksek olduğu ek ürün önermeye odaklanır. \”Bunu alan, şu ürünü de aldı\” gibi üstünkörü özetleyebileceğimiz sistem, bilhassa moda odaklı e-ticaret projeleri için sepet ortalamasını arttıracak ciddi fırsatlar vaadedebiliyor.

Söz konusu yapıyı, moda odaklı projelerde \”kombin\” mantığı üzerinden kurgulayabiliriz. Hardal rengi bir pantolon satın almak üzere olan bir müşteriye, sepet aşamasında (ürün profilinde değil) aldığı ürünü kombinleyebileceği kahverengi ayakkabılar sunmak, yahut satın aldığı mendille aynı renkte çoraplar önermek gayet yerinde örnekler olabilir.

Doğru kurgulandığında sepet ortalamalarında ciddi fark yaratabilecek bu sistem için (-ki moda odağı haricindeki projeler için dahi %3\’ün üzerinde performans artışı gösterilmiş araştırmalarda) farklı görüşler de bulunuyor elbette. Alışageldiğimiz gibi ürün profil sayfalarına eklenen \’bu ürünü alan şunları da aldı\’ gibi temel bir kurgu, ve yahut sepet aşamasında, \’sepetteki ürünlerle uyumlu\’, daha kişiye ve sepete özel, uzman yönlendirmesine dayalı bir önerme arasında kaldığımızda, muhattap olduğumuz sektörün dinamikleri ve hedef kitlemizin satın alma motivasyonları gelmeli öncelikle aklımıza.

Örneğin ne istediğini daha net bilen, kesin kararını vermiş, cebinden çıkacak parayı hesaplamış bir kurgu ile tablet bilgisayar siparişi söz konusuysa profil sayfalarında özel bir çözüm yahut bir ara içeriğin, daha muallak, önerilere görece daha açık, \’bana özel\’ beklentisinin yoğun olduğu bir kıyafet alışverişinde ise sepet sayfalarının uygun olabileceğini düşünüyorum ben.

Data mining odaklı hazır algoritmalar (-ki gayet güzel yazılımlar bulunuyor bu konuda) yahut çok detaylı özel analizler enteresan ip uçları verebilir müşterilerinizin muhtemel beklentileri hususunda.

Bilhassa moda alışverişlerinde, \’sepete at\’ butonuna tıklanması nihayi amaç olmamalıdır; zira sepet ortalamasını arttırmanın bu denli olası ve öncelikli başarı kriteri olduğu bir sektör için daha da iyi bir görünüşü/daha da mutlu olmayı vaadeden ek öneriler, hele ki total rakam üzerinden küçük de olsa ek bir avantaj da sağlıyorsa (bknz: bundle sales) ciddi farklar yaratabilir diye düşünüyorum.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir